Yleistietoa bussiliikenteestä  

Bussien osuus julkisen liikenteen matkustajista maassamme on lähes 60 prosenttia. Joukkoliikenteessä bussien osuus on pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta noin 85 %, mutta sielläkin valtaosa matkoista kuljetaan busseilla. Yli 2 miljoonan ajokortittoman suomalaisen  perusoikeuksiin kuuluva liikkuminen on pitkälti bussimatkojen varassa.

Bussiliikenteen reittiverkosto on tiheä ja kattava. Se koostuu työssäkäyntialueiden lisäksi kaupunkien välisestä ja maaseudun bussiliikenteestä. Bussimatkustajia on koko maassa 330 miljoonaa vuodessa. Bussi on kiistämättä Suomen tärkein joukkoliikenneväline. Se on myös matkustajalle turvallisin liikennemuoto. 

Bussialan omistama Oy Matkahuolto Ab ylläpitää ilman valtion rahoitusta koko maan kattavaa bussiasemaverkostoa ja lippujärjestelmää sekä bussiliikenteen aikataulutettuun reittiverkostoon perustuvaa paketinkuljetusjärjestelmää. Rahtituloilla bussiyritysten on mahdollista pitää palvelutarjontaa eri reiteillä kattavampana kuin mihin pelkillä matkustajatuloilla kyettäisiin.